Firma Boutari od 130 lat odgrywa wiodącą rolę w rozwoju greckiego wina. Obecność na ryku winiarskim przez ponad wiek, owocuje produkcją win o wyrafinowanym smaku, których sława sięga na cały świat. Obecnie Boutari składa się z sześciu winnic w Grecji i jednej we Francji. Do produkcji wina wykorzystywane są najlepsze greckie szczepy winorośli. Główną filozofią firmy jest promowanie greckiej kultury właśnie poprzez wina. Łączenie tradycji z ciągłym rozwojem prowadzi do nieustannego podnoszenia jakości oferowanych trunków. Boutrai zamieniło produkcję wina w sztukę, której efektem są wyrafinowane, niesamowite wina, zdobywające serca koneserów na całym świecie.
Pierwsza winnica Tsantali powstała w 1890 roku. To firma rodzinna, która obecnie prowadzona jest przez trzecie i czwarte pokolenie. Obecnie TSANTALI składa się z pięciu winnic na północy Grecji oraz jednej na wyspie Santorini. Głównym celem firmy jest połączenie głębokiego szacunku dla tożsamości winnic z naciskiem na jakość i zrównoważony rozwój. Doskonała winnica to cel, który firma konsekwentnie realizuje prze lata działalności . Odmłodzenie i rozsławienie na cały świat najwspanialszych winnic w północnej Grecji, z regionów takich jak Góry Athos, Rapsani, Halkidiki i Maronia, przypisuje się właśnie wizji rodziny Tsantali. Dzięki poświęceniu rodziny i strategicznym inwestycjom, udało się zachować tradycyjne rodzime winogrona, które nadają winom Tsantali niepowtarzalny smak. Rodzina Tsantali stanowi niedościgniony wzór dla wielu młodszych plantatorów winorośli i winiarzy. Od 2012 roku, Tsantali jest wyłącznym dystrybutorem Santo WIN, co zaowocowało powstaniem nowej marki Santorini.
Winnica Malamatina powstała w 1895 roku i produkuje między innymi najsłynniejsze, znane na całym świecie wino Retsina. To najważniejsze dla winnicy wino, którego sposób wytwarzania nie zmienił się od ponad 120 lat. Właściciele MALAMATINA stawiają nie tylko na jakość ale również na silne rodzinne korzenie i zamiłowanie do tradycji. W każdym sektorze działalności winnicy zatrudniane są rodzinne pokolenia. Dzielenie się wiedzą i osobistymi doświadczeniami prowadzi do powstawania doskonałego wina, z którego dumna jest nie tylko winnica, ale cała Grecja. Do produkcji win wykorzystywane są znane, tradycyjne szczepy. Na produkcję Retsiny wykorzystywane jest rocznie 30.000 ton winogron.
Historia rodzinnej winnicy Lykos rozpoczęła się gdy Dziadek obecnych właścicieli rozpoczął wykorzystywać winogrona z własnych i innych lokalnych winnic, produkując wina w kamiennej tłoczni z myślą o ich wykorzystaniu w rodzinnej tawernie. Jego syn Apostolis, kontynuując rodzinną tradycję został specjalistą w wytwarzaniu wysokiej jakości wina. Winnica Lykos wyspecjalizował się w tworzeniu wyśmienitych greckich win kulinarnych. Lykos współpracuje z winnicami zlokalizowanymi w centralnej i południowej Eubei, Boeoti, Tebach i innych częściach Grecji Środkowej, a także ze słynnym Nemea na Peloponezie. Wybierają winogrona z wzgórzystych terenów, z dobrym drenażem. Z południowej ekspozycji, która maksymalizuje ilość światła słonecznego, a korzysta z łagodnej morskiej bryzy, zapewniając idealne warunki do jakości winogron i doskonałych roczników. Łącząc doskonałe surowce, ekspercką wiedzę, jak i najnowsze technologie, Lykos konsekwentnie produkuje jedne z lepszych win w Grecji.
Winnica z Samos posiada 1.600 hektarów winorośli. Widok na winnice jest jednym z najpiękniejszych krajobrazów winiarskich na świecie. Większość z 25 wiosek należących do terroir wina Samos leży w północnej części wyspy, mało uczęszczanej przez turystów. Dzięki temu winogrona mają szansą dojrzewać powoli i pewnie, osiągając bogatą zawartości cukru, niezbędnego do stworzenia boskiego słodkiego wina muscat. Od 2005 roku w tych malowniczych okolicznościach działa Muzeum Wina Samos, które działa w jednej z najstarszych części winnicy.
W sercu strefy PDO Peza we wsi Kounavi od 1973 roku, działa rodzinna winiarnia. W Mediterra Winery produkuje się wina dostępne w Grecji oraz w 25 krajach na całym świecie. Wina wielokrotnie otrzymywały medale w konkursach zarówno krajowych, jak i międzynarodowych. Wysokiej jakości wino powstaje w oparciu o certyfikowane systemy zarządzania jakością. Winiarnia oferuje wyjątkowe wina, tworzone z pasją i dużą ilością pozytywnej energii. Misją firmy jest tworzenie win, które wprowadzają unikalne doświadczenia smakowe i powodują, że wina stają się sposobem na życie.
Winiarnia powstała w 1970 roku i wraz z winnicami stała się istotną częścią greckiego przemysłu winiarskiego. Ukryta w dolinie, niewidoczna dla przechodniów, zarówno od drogi, jak i morza, chroni piękno krajobrazu. Z winiarnią współpracował „ojciec nowoczesnego winiarstwa” profesor Emila z Uniwersytetu w Bordeaux Peynaud , który pomagał w tworzeniu pierwszego greckiego Cabernet Sauvignon. Idealnie dopasowane wino osiągnęło wyżyny międzynarodowej sławy, zdobywając wysokie nagrody i wiele medali. Konstrukcja i dobór lokalizacji winiarni w środku winnicy, pomaga w szybkiej dostawie winogron i ma na celu utrzymanie ich jakości oraz uniknięcie utleniania.
Historia firmy zaczyna się rozwijać na początku lat 70-tych. Michalis Georgiadis, przejął wtedy fabrykę rozlewania napojów od swojego ojca i nazwał ją „Retsina Michalis Georgiadis". To właśnie z tej winiarni pochodzą słynne zielone butelki karafki, które szybko staje się bardzo popularne wśród konsumentów w całym kraju. W 1990 roku M. Georgiadis uruchomiła pierwszy prywatną fabrykę butelkowania w Perea, Saloniki. W 2013 r otworzyła kolejną nowoczesną fabrykę o powierzchni ponad 5000 m w Lakkoma, Chalkidiki Dzięki niezrównanej pasji właściciela winiarnia wyróżnia się na tle innych nieustannymi poszukiwaniami nowych sposobów na wzbogacenie gamy produktów firmy. Do produkcji wykorzystywane są nowe odmiany win wysokiej jakości z całego kraju. Firma jest obsadzona przez wysoko wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników oraz wyposażona w najnowsze wynalazki technologiczne.
Związek Spółdzielni Santorini, nazwany Santo Wines, został założony w 1947 roku. Obecnie w skład Santo Wines wchodzi 1200 aktywnych członków. Winnice Santorini, są jednymi z najstarszych na świecie, z historią sięgającą 3500 lat. Zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. NA Santorini rosną również najstarsze na świecie winoroślą, mające 400 lat. Wulkaniczna gleba uratowała je od plagi filoksery. Gleba jest bogata w składniki mineralne, dzięki czemu wina posiadają naturalnie niski poziom pH i wysoką kwasowości. W 1992 roku Santo Wines otworzyło multipleks obejmujący najnowocześniejszą winnicę na wyspie oraz Tourism Center który odwiedza 400 000 turystów rocznie. Można w nim poznać grecką kulturę, kuchnię i oczywiście spróbować wina. Często odbywają się tam również śluby.