Winnica: Malamatina
Szczepy: Savatiano i Roditis z dodatkiem naturalnej żywicy z sosny
Charakterystyka: Tradycyjne greckie wino, wytwarzane wyłącznie z greckich odmian winorośli „Savatiano” i „Roditis”. Dodanie niewielkiej ilości żywicy sosnowej podczas fermentacji nadaje winu Retsina wyrazisty smak, jednocześnie uwalniając owocowe nuty użytych odmian winogron.
Ciekawostki: Produkcja wina odbywa się przy wykorzystaniu metody „White wine making”, dzięki której uzyskuje się wino charakterystyczne pod względem koloru, zapachu, smaku i jakości. Dodanie do wina Retsina żywicy, której właściwości są dobrze znane od starożytności, czyni wino wyjątkowym i całkowicie utożsamia je z Grecją.
Zawartość alkoholu: 11 %
Pojemność: 0,25 l, 0,5 l
Sposób podania: Idealne do każdego posiłku: mięs, ryb, owoców itd.
Temperatura podania: schłodzone
Cena: 0,25 l – 4,90 PLN brutto, 0,5 l – 19,00 PLN brutto