Rapsani -

Winnica: Tsantali

Szczepy:

1/3 Xinomavro
1/3 Krassato
1/3 Stavroto

Apelacja: PDO Rapsani

Charakterystyka: Wino o czerwonym, rubinowym kolorze, które łączy w sobie aromaty suszonych wiśni, maliny, pasty z oliwek i pomidorów z nutką przypraw oraz wanilii. Eleganckie, z aksamitną teksturą, żywym smakiem w ustach i powolnym, łagodnym wykończeniem.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (50% nowe, 50% drugie i trzecie wypełnienie), następnie co najmniej 6 miesięcy w butelce.

Zawartość alkoholu: 13 %

Pojemność: 0,75 l

Sposób podania: Idealne do białego oraz czerwonego mięsa, wędlin, twardych i miękkich serów.

Nagrody: 2012 Vintage Thessaloniki International Wine Competition 2015 – Silver Medal,  2011 Vintage The Dallas Morning News And Texsom International Wine Competition 2014 – Silver Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2014 – Gold Medal, 2010 Vintage International Wine And Spirits Competition 2013 – Bronze Medal,  International Wine Challenge 2013 – Commented,  Wine & Spirits Magazine (Aug. Issue 2013) – 89 Points & Year’s Best & Best Buy

strzałka do góry