Winnica: Tsantali

Szczepy:

1/3 Xinomavro
1/3 Krassato
1/3 Stavroto

Apelacja: PDO Rapsani

Charakterystyka: Delikatny, ziemisty posmak z wyraźnymi akcentami soczystej jeżyny i śliwki. Wyczuwalne nuty skórzaste,  przypraw i lukrecji. Intensywny, głęboki fioletowy kolor podkreśla bogaty bukiet solidnych tanin i dobrze zbalansowanej kwasowości. Soczyste wykończenie.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (50% nowe – 50% drugie i trzecie wypełnienie), następnie co najmniej 12 miesięcy w butelce.

Zawartość alkoholu: 13 %

Pojemność: 0,75 l

Sposób podania: Idealne do białych oraz czerwonych mięs, wędlin, twardych i miękkich serów.

Nagrody: 2012 Vintage Mundus Vini 2015 – Gold Medal & Best Red Wine From Greece In The Show, 2011 Vintage Berliner Wine Trophy 2015 – Silver Medal, 2010 Vintage The Dallas Morning News And Texsom International Wine Competition 2014 – Bronze Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2014 – Gold Medal, Wine & Spirits Magazine (Aug. Issue 2014) – 86 Points & Best Buy Wine Enthusiast – 91 Points, 2009 Vintage Selections Mondiales De Vins Canada 2013 – Gold Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2014 – Gold Medal, Ultimate Wine Challenge America 2014 – Good / Recommended, Weinpress Winesystem AG – Silver Medal, Wine And Spirits (August 2013) – 90 Points / Year’s Best & Best Buy, 2008 Vintage Selections Mondiales De Vins Canada 2012 – Gold Medal, Thessaloniki International Wine Competition 2012 – Gold Medal, Wine And Spirits (August 2013) – 90 Points / Best Buy

strzałka do góry