Winnica: Boutari

Szczepy: 100% Agiorgitiko

Apelacja: PDO Nemea

Charakterystyka: Wino o głębokim rubinowym kolorze z purpurowymi odcieniami. Charakteryzują je wyczuwalne aromaty beczki, dżemu z czerwonych owoców, śliwki i czarnej porzeczki. Krągłe wino o aksamitnym smaku, dobrze zrównoważone, z łagodnym posmakiem.

Ciekawostki: Po wielu badaniach potencjału najszlachetniejszego czerwonego rodzaju szczepu Agiorgitiko i wyjątkowego mikroklimatu Nemea, powstało wino
z dynamicznym bogactwem, które w pełni wyraża charakter regionu.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 12 miesięcy w dębowych beczkach.

Zawartość alkoholu: 12,5 %

Pojemność: 0,75 l

Sposób podania: Idealne do dań na bazie czerwonego mięsa i słodkich żółtych serów.

Temperatura podania: 16-18°C

Nagrody: 2004 Decanter World Wine Awards Distinction, 2004 International Wine Competition – Thessaloniki Greece Gold, 2001 China International Wine Challenge Distinction,  1999 International Wine Competition – Thessaloniki Greece Silver, 1995 Challenge International Du Vin – Blaye Bourg Gold, 1995 Vinitaly Diploma, 1994 Concours Mondial De Bruxelles Praise, 1994 Intervin International Award For Wine Achievement Distinction, 1994 Selectiones Mondiales Des Vins – Montreal Diploma, 1993 Atlanta Wine Summit Competition Silver, 1993 International Wine & Spirit Competition Bronze, 1991 Challenge International Du Vin – Blaye Bourg Silver

strzałka do góry