Naoussa Reserve -

Winnica: Tsantali

Szczepy: 100% Xinomavro

Apelacja: PDO Naoussa

Charakterystyka: Wino o pięknym, dojrzałym, bordowym kolorze. Delikatne nuty czarnych oliwek współgrają z owocowym aromatem. Wyczuwalne w ustach miękkie i dojrzałe owoce. Dobrze zaokrąglone garbniki łączą te wszystkie smaki, aż do doskonałego, owocowego długiego finiszu. Jego solidny i bogaty smak nadaje mu potencjał, aby dobrze współgrać z bogatymi w smaki daniami, co czyni je bardziej znośnymi.

Ciekawostki: Apelacja Naoussa jest najbardziej znanym w Macedonii regionem skąd pochodzi świetne, czerwone wino i gdzie znajduje się jedna z najpiękniejszych greckich winnic. Przeważającą odmianą winorośli w Macedonii jest rodowita czerwona odmiana zwana Xinomavro, (czyli „acid-black”). Wina wytwarzane z Xinomavro znane są z bogatego charakteru taniny i swojego doskonałego potencjału do długotrwałego leżakowania. Ich złożone aromaty łączą nuty czerwonych owoców, agrestu, oliwki, przypraw i suszonych pomidorów.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 16 miesięcy w małych beczkach z francuskiego dębu, następnie w pochylonych butelkach. Wino nadaje się do długotrwałego leżakowania.

Zawartość alkoholu: 13,5 %

Pojemność: 0,75 l

Sposób podania: Idealne do dań z pomidorami, począwszy od zwykłych mięs, gulaszu, po ryby pieczone w sosie pomidorowym.

Nagrody: Naoussa Reserve 1996 – Gold – Thessaloniki International Wine Competition 2001, Naoussa Reserve 1992 – Bronze – International Wine And Spirits Competition 1997

strzałka do góry