Maronia Mavroudi -

Winnica: Tsantali

Szczepy: 100 % Mavroudi

Apelacja: PGI Ismaros

Charakterystyka: Wino o głębokim rubinowym kolorze. Typowy przykład odmiany Mavroudi uprawianej w mikroklimacie Maronia. W nosie, wyraźnie wyczuwalny bukiet czerwonych owoców z subtelnymi nutami słodkich przypraw. Podczas gdy taniny mieszają się z bardziej eleganckim smakiem wanilii i słodkich przypraw, na podniebieniu można wyczuć delikatną kwasowość, dobrze zbalansowaną z charakterem czerwonych owoców.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (25% nowe – 75% drugie i trzecie wypełnienie), następnie co najmniej 4 miesiące w butelce.

Zawartość alkoholu: 13,5 %

Pojemność: 0,75 l

Sposób podania: Idealne do białego oraz czerwonych mięs, wędlin, twardych i miękkich serów.

Nagrody: Maronia Mavroudi 2011 Is Among The “Ambassadors” Of New Wines  Greece, Campaign 2015, Vins Canada 2014 Texsom, International Wine Awards 2015 – Bronze Medal, Selections Mondiales De Vins Canada 2014 – Gold Medal, The Dallas Morning News And Texsom International Wine Competition 2014 – Bronze, Ultimate Wine Challenge 2013 – 85 Pts / Very Good – Strong Recommendation, Wine And Spirits – August 2014: 86 Pts & Best Buy, 2008 Vintage Selections Mondiales De Vins Canada 2011 – Gold Medal

strzałka do góry