Kretikos -

Winnica: Boutari

Szczepy:

Kotsifali
Μantilaria

Apelacja: PGI Crete

Charakterystyka: Wino o żywej, czerwonej barwie i przyjemnym aromacie słodkich czerwonych owoców, takich jak wiśnie i truskawki. Delikatny smak z łagodnymi taninami, dobrą kwaśnością. Bardzo dobrze zbalansowane z aromatycznym posmakiem.

Ciekawostki: Harmonijne mieszanie dwóch głównych rodzimych odmian czerwonych szczepów Krety. Wyprodukowane z nich wino dało podstawy do międzynarodowej promocji kreteńskich win. Doskonała propozycja dla codziennego posiłku.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 12 miesięcy w dębowych beczkach.

Zawartość alkoholu: 12,5 %

Pojemność: 0,75 l

Sposób podania: Idealne do lekkich dań z makaronu, czerwonych mięs oraz żółtych serów.

Temperatura podania: 14-16°C

Nagrody: 2003 International Wine Competition – Thessaloniki Greece Gold,  2001 Japan International Wine Challenge Bronze

strzałka do góry