Winnica: Malamatina

Szczepy: Savatiano i Roditis z dodatkiem naturalnej żywicy z sosny

Charakterystyka: Tradycyjne greckie wino, wytwarzane wyłącznie z greckich odmian winorośli  „Savatiano” i „Roditis”. Dodanie niewielkiej ilości żywicy sosnowej podczas fermentacji nadaje  winu Retsina wyrazisty smak, jednocześnie uwalniając owocowe nuty użytych odmian winogron.

Ciekawostki: Produkcja wina odbywa się przy wykorzystaniu metody „White wine making”, dzięki której uzyskuje się wino charakterystyczne pod względem koloru, zapachu, smaku i jakości. Dodanie do wina Retsina żywicy, której właściwości są dobrze znane od starożytności, czyni wino wyjątkowym i całkowicie utożsamia je z Grecją.

Zawartość alkoholu: 11 %

Pojemność: 0,25 l, 0,5 l, 2 l

Sposób podania: Idealne do każdego posiłku: mięs, ryb, owoców itd.

Temperatura podania: schłodzone

 

strzałka do góry