Winnica: Santo Wines

Szczepy: Assyrtiko – 85%, Aidani – 15%

Apelacja: PDO Santorini

Charakterystyka: Klasyczne wino deserowe o ciemno pomarańczowo-czerwonej barwie z brązowymi refleksami. Winogrona zbierane ręcznie między 20 a 30 dniem sierpnia, następnie suszone na słońcu. Nos jest złożony, począwszy od słodkich przypraw jak cynamon, goździki po suszone owoce moreli i rodzynki. Trzy lata spędzone w dębowych beczkach nadają temu winu aksamitny charakter, natomiast delikatna kwasowość dobrze balansuje całości oraz uwypukla nuty miodu i cytryny. Wino z potencjałem do długoletniego leżakowania.

Warunki i okres leżakowania: Minimum 36 miesięcy w dębowych beczkach.

Zawartość alkoholu: 15 %

Pojemność: 0,5 l

Sposób podania: Najlepiej komponuje się z owocami, deserami, lodami, twardymi i miękkimi serami.

Temperatura podania: 10-12°C

Wyróżnienia: INTERNATIONAL WINE AND SPIRIT COMPETITION 2016 – SILVER & OUTSTANDING, THESSALONIKI INTERNATIONAL WINE COMPETITION 2016 – GOLD,

WINE AND SPIRITS (August 2016) – 93 points (best score on the “Best Greek Wines – Sweet wines category”), WINE SAVVY, EVAN SAVIOLIDIS – 90 points

strzałka do góry